Διεμφυλικές σπουδές

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


διεμφυλικές σπουδές [GR], transgender studies [EN], études de transgenre [FR], trans-geschlechterstudien [DE]

Το επιστημονικό πεδίο των λεσβιακών, ομοφυλοφιλικών, αμφιφυλοφιλικών και διεμφυλικών σπουδών, ΛΟΑΔ (lesbian, gay, bisexual, transgender, LGBT) αφορά την ακαδημαϊκή διερεύνηση της σεξουαλικότητας [sexuality] σε τομείς όπως η λογοτεχνία, η ιστορία, το θέατρο, η νομική επιστήμη, η ιατρική, τα οικονομικά, η κοινωνιολογία, η ψυχολογία, η ανθρωπολογία και οι πολιτικές επιστήμες. Πρόκειται για σπουδές οι οποίες αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ διατηρούν στενή επαφή με την θεωρία queer [queer theory] και τη φεμινιστική θεωρία. Επίσης, φιλοδοξούν να αποτελέσουν ακαδημαϊκή εστία για όσους/ες επιθυμούν να μελετήσουν τις πνευματικές καταβολές και τις πολιτιστικές παραδόσεις, οι οποίες έχουν μορφοποιήσει τις τρέχουσες αντιλήψεις περί σεξουαλικότητας και κοινωνικού φύλου, και για όσους επιθυμούν να αμφισβητήσουν τέτοιες παραδόσεις και να χαράξουν νέες θεωρητικές προσεγγίσεις.

Με αφετηρία την αναγνώριση των τρανσέξουαλ ως ισότιμων ανθρώπων όπως όλοι οι άλλοι, με ιδιαίτερα όμως βιώματα, αλλά και εμπειρίες τρανσ-φοβικής καταπίεσης και καταστολής, οι διαφυλικές σπουδές ανοίγουν μια νέα σελίδα στη μελέτη της διαφυλικότητας για άτομα τρανσεξουαλικά και μη. Στο σημείο αυτό συναντώνται και με τη φεμινιστική θεωρία, η οποία καλείται να λάβει θέση απέναντι στην τρανσ-φοβία, όπως και με ανάλογα ζητήματα κοινωνικών διακρίσεων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι όροι LGBT και queer έχουν χρησιμοποιηθεί ως ταυτόσημοι όροι για αυτούς τους τομείς έρευνας. Ωστόσο, η λέξη queer χρησιμοποιείται από ορισμένους/ές ως αντίδραση προς το κατεστημένο, ενώ ο όρος LGBT χρησιμοποιείται περισσότερο στο πλαίσιο της καθεστηκυίας τάξης.Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)