Λεσβιανισμός

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


λεσβιανισμός [GR], lesbianism [EN], lesbianisme [FR], lesbianismus [DE]

Πρόκειται για τη συναισθηματική ή σεξουαλική σχέση ανάμεσα σε γυναίκες ή ανάμεσα σε γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες. Ο όρος πήρε την ονομασία του από το νησί Λέσβος που ήταν η γενέτειρα της ποιήτριας Σαπφούς. Στο έργο της Surpassing the Love of Men (1981), η Lillian Faderman χρησιμοποιεί τον όρο λεσβιασμό για να περιγράψει γυναίκες συγγραφείς και διανοούμενες σε όλη τη δυτική ιστορία, οι οποίες είχαν αισθήματα αγάπης, συναισθηματική προσκόλληση ή σεξουαλική έλξη για άλλες γυναίκες. Παρόλ’ αυτά, λίγες από τις συγγραφείς που εξετάζει είχαν αυτοπροσδιοριστεί ως λεσβίες, αλλά η Faderman υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα συνεχές ανάμεσα στην αποκλειστική ετεροφυλοφιλία και την αποκλειστική ομοφυλοφιλία. Η Ann Ferguson διακρίνει τρεις πλευρές του λεσβιασμού: έναν σαφή όρο κλινικής περιγραφής, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται υποτιμητικά, έναν κοινωνιο-πολιτικό αυτοπροσδιορισμό της λεσβιακής κουλτούρας και μια παράδοση η οποία συνδέει τις γυναίκες λεσβίες κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Συγγραφείς όπως οι Charlotte Bunch, η Ti-Grace Atkinson, καθώς και η εφημερίδα The Furies υποστήριξαν ότι η ετεροφυλοφιλία ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ανδρικής κυριαρχίας.

Η Judith Butler (1990) υποστηρίζει ότι είναι πιο αποτελεσματικό να σκεφτόμαστε τον λεσβιασμό ως μια παρωδία της ετεροφυλοφιλίας και ως μια σεξουαλική στρατηγική παρά να τον θεωρούμε μια περιθωριοποιημένη και καταπιεσμένη «άλλη» σεξουαλικότητα [sexuality]. Ο λεσβιασμός είναι, σύμφωνα με την Butler, η «μεταμφίεση» που διατηρεί ή ανατρέπει την ετεροφυλοφιλία.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)