Προ-οιδιπόδεια φάση

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


προ-οιδιπόδεια φάση [GR], pre-Oedipal stage [EN], stade préoedipien [FR], präoedipale stufe [DE]

Ο όρος στη φροϋδική σκέψη αναφέρεται στην περίοδο της ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης του παιδιού η οποία προηγείται του οιδιπόδειου συμπλέγματος [Oedipal complex], δηλαδή πριν από την πλήρη απόκτηση ενός Εγώ και Υπερεγώ, κατά την οποία το δέσιμο με τη μητέρα είναι κυρίαρχο.

Ο Sigmund Freud, στο έργο του πριν το 1931, δεν είχε να πει πολλά για την προ-οιδιπόδεια φάση των κοριτσιών, αλλά στο κείμενό του Female Sexuality (1931) αναγνωρίζει ότι η προ-οιδιπόδεια προσκόλληση των κοριτσιών στη μητέρα είναι πιο σημαντική από ό,τι θεωρούσε προηγουμένως. Δύο είναι οι κύριες αντιπρόσωποι της φεμινιστικής θεωρίας που ασχολούνται με την προ-οιδιπόδεια μητέρα:
Η Nancy Chodorow (1978) ασχολείται με την προ-οιδιπόδεια προσκόλληση ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη για να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες γίνονται μητέρες. Επίσης, θεωρεί ότι η διαφορά ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια οφείλεται στην ποιότητα αυτής της προ-οιδιπόδειας πρoσκόλλησης στη μητέρα.

Η Julia Κristeva (1980, 1984, 1986β) χρησιμοποιεί την έννοια του σημειωτικού [semiotic]. Οι αρχικές προ-οιδιπόδειες φάσεις του παιδιού σχετίζονται με το σημειωτικό. Το σημειωτικό αντιπροσωπεύει ένα ίχνος προ-οιδιπόδειας επιθυμίας που εισχωρεί στο συμβολικό [symbolic] και διακόπτει τη φαλλοκεντρική [phallocentric] του λογική.

Από την άλλη μεριά, η Jessica Benjamin (1988) είναι η μόνη που αναφέρεται σε έναν προ-οιδιπόδειο πατέρα, ενώ μέχρι τότε οι ψυχαναλυτικές συζητήσεις επικεντρώνονταν στην προ-οιδιπόδεια μητέρα και τον συμβολικό πατέρα.Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)