Άλλη αμφιφυλοφιλία

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


άλλη αμφιφυλοφιλία [GR], other bisexuality [EN], l’autre bisexualité [FR], die andere bisexualität [DE]

Ο όρος άλλη αμφιφυλοφιλία (ή άλλη αμφισεξουαλικότητα) εμφανίζεται στο κείμενο της Hélène Cixous “The Laugh of the Medusa” (1975). Πραγματευόμενη την έννοια της γυναικείας γραφής [écriture feminine], η Cixous διαπιστώνει ότι, καθώς η γραφή αυτή αγνοεί τα παραδοσιακά φαλλογοκεντρικά συστήματα ταξινόμησης, μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο από τα περιθωριακά εκείνα υποκείμενα τα οποία δεν υποτάσσονται στους κανόνες της όποιας κεντρικής εξουσίας.

Ως προς το ποιος θα μπορούσε να θεωρηθεί περιθωριακός, η Cixous εγείρει το θέμα της αμφιφυλοφιλίας. Ξεκινά από την ιδέα του Freud ότι όλοι οι άνθρωποι είναι κατά βάση αμφιφυλόφιλοι και ότι η οιδιπόδεια επίδραση που οδηγεί τα αγόρια και τα κορίτσια στην ετεροφυλοφιλία αποτελεί πολιτισμικό παράγωγο. Κατά τη Cixous, ο πολιτισμός ακολουθεί πάντα τη φαλλογοκεντρική γραμμή. Η είσοδος στο συμβολικό [symbolic] απαιτεί τη διαίρεση μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, γυναικείου και ανδρικού, η οποία υποτάσσει και καταπιέζει τη θηλυκότητα. Ωστόσο, με την εξάλειψη της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, η Cixous δεν συνηγορεί υπέρ της θεώρησης του Freud για την αμφιφυλοφιλία. Αντιθέτως, προσβλέπει σε μια άλλη αμφιφυλοφιλία, η οποία είναι «ο μη αποκλεισμός είτε της διαφορετικότητας είτε του ενός από τα δύο φύλα» (Cixous 1976) - η άρνηση του δίπολης αντίθεσης [binary opposition] εαυτός-άλλος ως δομικού διπόλου.

Με την άρση του διπόλου εαυτός-άλλος, όλα τα άλλα δίπολα αρχίζουν να αναιρούνται. Η άλλη αμφιφυλοφιλία θα μπορούσε έτσι να γίνει μια αποδομιστική δύναμη για την καθαίρεση της διαχωριστικής γραμμής σε όλα τα δίπολα. Όταν αυτό συμβεί, η δυτική εικόνα της γυναικείας σεξουαλικότητας [sexuality] θα έχει ανατραπεί.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)