Διαχωριστικός φεμινισμός

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


διαχωριστικός φεμινισμός [GR], separatist feminism [EN], féminisme séparatiste [FR], separatistischer feminismus [DE]

Πρόκειται για ένα είδος φεμινισμού, οι υποστηρίκτριες του οποίου απορρίπτουν τις ετεροφυλικές σχέσεις, εξαιτίας της πεποίθησης ότι οι έμφυλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν μπορούν να επιλυθούν. Γενικά, δεν πιστεύουν ότι οι άνδρες μπορούν να συμβάλουν στο φεμινιστικό κίνημα, θεωρώντας ότι, ακόμα και αν οι προθέσεις τους είναι καλές, δεν μπορούν να αποτινάξουν τη δυναμική της πατριαρχίας [patriarchy]. Ακόμα και οι άνδρες με τις καλύτερες προθέσεις έχουν την τάση να ασκούν εξουσία πάνω στη γυναίκα με το να αποτελούν την κεφαλή της οικογένειας. Ως υποκατάστατο, δίνουν προσοχή στις άλλες γυναίκες και αφιερώνουν όλη την ενέργεια αποκλειστικά στη γυναικεία κοινότητα, απορρίπτοντας την πατριαρχία. Αυτό περιλαμβάνει τον κοινό αγώνα με τις άλλες γυναίκες για την επίτευξη των πολιτικών και κοινωνικών τους στόχων, την επιλογή της αποκλειστικά γυναικείας οικογενειακής δομής, αλλά και την αποφυγή της συνύπαρξης με τους άνδρες στον εργασιακό χώρο.

Ο διαχωριστικός φεμινισμός συνδέεται με τον λεσβιασμό [lesbianism], ενώ παρακλάδι του αποτελεί ο διαχωριστικός λεσβιασμός [lesbian separatism], οι υποστηρίκτριες του οποίου θεωρούν τον λεσβιασμό ως το φυσικό επακόλουθο του φεμινισμού. Οι φεμινιστές/τριες του ρεύματος αυτού έχουν επιλέξει να διαχωριστούν από τους ανδροκρατούμενους θεσμούς, σχέσεις, ρόλους και δραστηριότητες, ενώ παράλληλα απέχουν από τη διεθνή κοινότητα, τους εμπορικούς συνεταιρισμούς και την ιδιοκτησία γης.

Η Marilyn Frye (1997) περιγράφει τον διαχωριστικό φεμινισμό ως «τον διαχωρισμό με διάφορους τρόπους και μεθόδους από τους άντρες, τους θεσμούς, τις σχέσεις, τους ρόλους και τις δραστηριότητες που ορίζονται από τα αρσενικά, κυριαρχούνται από αυτά και λειτουργούν προς όφελός τους, αλλά και για τη διατήρηση του ανδρικού προνομίου. Οι γυναίκες είναι αυτές που συμβάλλουν εκουσίως στο να ξεκινήσει και να διατηρηθεί αυτός ο διαχωρισμός». Μπορεί να επιλέξουν να ζήσουν εργένικη ζωή ή να αναπτύξουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι μόνιμος ή να αποτελεί ένα πρώτο βήμα το οποίο θα προάγει την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη του κάθε ατόμου.

Ο διαχωριστικός φεμινισμός δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εκτός του φεμινισμού ενώ υπάρχουν ισχυρές αμφισβητήσεις μέσα στο ίδιο το κίνημα.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)