Θεωρία queer

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


θεωρία queer [GR], queer theory [EN], théorie queer [FR], queer - theorie [DE]

Όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να δηλώσει την κοινή περιοχή των λεσβιακών και γκέι σπουδών και της αντίστοιχης κριτικής, καθώς και τα θεωρητικά και κριτικά κείμενα που πραγματεύονται κάθε είδους παρέκκλιση (όπως ο τρανσβεστισμός) από το κανονιστικό πρότυπο του βιολογικού φύλου, της έμφυλης ταυτότητας και της σεξουαλικής επιθυμίας. Ο όρος queer ήταν αρχικά μειωτικός και χρησιμοποιούνταν για να στιγματίσει τον ομοφυλοφιλικό έρωτα ως αποκλίνοντα και αφύσικο. Σταδιακά τον υιοθέτησαν οι ίδιοι/ες οι ομοφυλόφιλοι/ες χωρίς τις προσβλητικές συνδηλώσεις του, για να προσδιορίσουν έναν τρόπο ζωής, αλλά και ένα πεδίο επιστημονικής έρευνας (de Laurentis 1991).

Οι δύο ομάδες, γκέι και λεσβίες, μοιράζονταν μια κοινή ιστορία ως καταπιεσμένη και περιφρονημένη μειονότητα και οι επιδιώξεις τους σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο συμπίπτουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έπρεπε να αποδειχθεί ότι αυτοί οι τύποι υποκειμένων συνιστούν κοινωνικές και έλλογες «κατασκευές», οι οποίες αναδύθηκαν μέσα από τις ιδιαίτερες ιδεολογικές συνθήκες μιας συγκεκριμένης κουλτούρας σε μια συγκεκριμένη εποχή. Ένας βασικός στόχος ήταν να εντοπιστούν και να αναδειχθούν τα έργα μη ετεροφυλόφιλων συγγραφέων.

Όπως τονίζει η Judith Butler στο Gender trouble: Feminism and the Subversion of Identity (1990), η ομοφυλοφιλία [homosexuality] δεν είναι μια συγκεκριμένη ταυτότητα [identity] που οδηγεί σε ένα μοντέλο δράσης, αλλά ένα κοινωνικά προκαθορισμένο μοντέλο δράσης που δίνει την εντύπωση ότι απορρέει από μια συγκεκριμένη ταυτότητα.

Η άποψη περί κατασκευής διερευνήθηκε ακόμα περισσότερο, συνεξετάζοντας την παράλληλη επίδραση που ασκούν στις ταυτότητες και στους τρόπους της έμφυλης και σεξουαλικής συμπεριφοράς παράγοντες όπως η φυλή και η κοινωνική τάξη.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)