Μισογυνισμός

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


μισογυνισμός [GR], misogyny [EN], misogynie [FR], misogynie [DE]

Πρόκειται για το μίσος ή/και την απαξίωση προς τις γυναίκες. Οι παραδοσιακές φεμινιστικές θεωρίες εντοπίζουν την ύπαρξη διαφορετικών ειδών μισογυνιστικής συμπεριφοράς. Υπάρχουν αυτοί που μισούν όλες τις γυναίκες απλώς και μόνο επειδή ανήκουν στο γυναικείο φύλο, αυτοί που είναι απλώς προκατειλημμένοι με όλες τις γυναίκες, αλλά και αυτοί μισούν κάποιες που δεν ανήκουν σε μια ορισμένη «αποδεκτή» κατηγορία.

Σύμφωνα με τη φεμινιστική ψυχαναλυτική ανάλυση, ο μισογυνισμός προέρχεται από μια αρχέγονη οργή του βρέφους απέναντι στη μητέρα, επειδή η κοινωνία αναθέτει την ανατροφή των παιδιών στη μητέρα. Μόνο η πλήρης συμμετοχή των ανδρών στη βρεφική φροντίδα, πιστεύουν ότι μπορεί να εξαλείψει τις βαθιές ρίζες του μισογυνισμού. Παρά την ωμή διαπίστωση της Greer στο έργο The Female Eunuch (1970) ότι «οι γυναίκες δεν έχουν ιδέα για το πόσο πολύ τις μισούν οι άντρες», ο αυτός όρος είναι ξεπερασμένος στη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία και στον φεμινισμό δεύτερου κύματος [second wave] έχει αντικατασταθεί από τις έννοιες του σεξισμού και του φαλλοκεντρισμού [phallocentrism]. Ωστόσο, κάποιοι/ες φεμινιστές/τριες συνεχίζουν να συσχετίζουν την υποταγή των γυναικών με τον ανδρικό μισογυνισμό και ο όρος εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη απήχηση, όπως φαίνεται στην επιτυχία του βιβλίου της Joan Smith Misogynies: Reflections on Myths and Malice (1989), όπου η συγγραφέας θεωρεί ότι το μίσος έναντι των γυναικών είναι διάχυτο στη σύγχρονη δυτική σκέψη.

Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας θεωρούσαν ότι ο μισογυνισμός είναι αποτέλεσμα του φόβου για τις γυναίκες (γυναικοφοβία), ενώ πολλοί/ές φεμινιστές/τριες έχουν υποστηρίξει ότι παράγεται και προπαγανδίζεται από τις πατριαρχικές κοινωνικές δομές. Πολλοί είναι ακόμα αυτοί που τον συνδέουν τόσο με την ανδρική σεξουαλική βία, όσο και με τον μιλιταρισμό. Ολόκληρες πολιτισμικές δομές μπορεί να θεωρηθούν ότι διέπονται από μισογυνισμό αν συμπεριφέρονται στις γυναίκες με τρόπο που θεωρείται βλαβερός. Παράδειγμα αποτελεί η πίεση των γυναικών να αναλαμβάνουν όλες τις ευθύνες του νοικοκυριού, να μην δίνεται εργασία σε έγκυες γυναίκες ή να τις κακοποιούν σωματικά. Ανάμεσα στα παραδείγματα μισογυνισμού συμπεριλαμβάνονται η λαϊκή, αλλά και η «σοβαρή» λογοτεχνία, ο σύγχρονος κινηματογράφος, αλλά και η αντίθεση στη χειροτονία γυναικών ιερέων.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)