Οικοφεμινισμός

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


οικοφεμινισμός [GR], ecofeminism [EN], écoféminisme [FR], Ökofeminismus [DE]

Ο οικοφεμινισμός αποτελεί ένα κοινωνικό κίνημα, το οποίο βασίζεται σε φεμινιστικές αρχές και υποστηρίζει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα σύγχρονα οικολογικά προβλήματα και την καταπίεση των γυναικών. Ο οικοφεμινισμός ανήκει στον ριζοσπαστικό φεμινισμό [radical feminism] και κατατάσσεται στα αριστερά πολιτικά κινήματα. Έχει τις ρίζες του στα ριζοσπαστικά κινήματα που αναδύθηκαν κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων του αποτελείται από γυναίκες.

Οι οικοφεμινιστές/τριες αναλύουν τη διττή κυριαρχία των ανδρών πάνω στη φύση και τις γυναίκες, ενώ βλέπουν την απελευθέρωση της γυναίκας συνυφασμένη με την προστασία της φύσης. Το κοινό όραμα των οικοφεμινιστών/τριών είναι μια κοινωνία που θα υπερβαίνει τον μιλιταρισμό, την ιεραρχία και την καταστροφή της φύσης. Οι άνδρες θεωρούνται υπεύθυνοι για την οικολογική καταστροφή, καθώς αυτοί κατέχουν παραδοσιακά την εξουσία. Η σωστή, επομένως, αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων προϋποθέτει μια πιο «θηλυκή» προσέγγιση και κουλτούρα. Η οικοφεμινίστρια Karren J. Warren (1990) υποστηρίζει ότι ο οικοφεμινισμός βασίζεται στις εξής γενικές αρχές:

-Υπάρχει σημαντικός συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στην καταπίεση της γυναίκας και αυτής της φύσεως.
-Η κατανόηση της φύσης αυτού του δεσμού, είναι απαραίτητη για την κατάλληλη γνώση της καταπίεσης της γυναίκας και της φύσης.
-Η φεμινιστική θεωρία και πρακτική πρέπει να περιλαμβάνει μια οικολογική προοπτική.
-Η λύση στο οικολογικό πρόβλημα πρέπει να περιλαμβάνει μια φεμινιστική προοπτική

Ορισμένοι/ες όμως οικοφεμινιστές/τριες, επηρεασμένοι/ες από το γενικότερο φεμινιστικό κίνημα το οποίο υποστήριζε ότι οι γυναίκες όχι μόνο διαφέρουν από τους άντρες, αλλά είναι και καλύτερες από αυτούς, κατέληξαν να υποστηρίζουν ακραίες απόψεις, όπως για παράδειγμα ότι οι άντρες είναι τόσο ελαττωματικοί και προβληματικοί ώστε μόνο οι γυναίκες μπορούν να λύσουν την περιβαλλοντική κρίση. Σύμφωνα με τη Merchant (1983), μια παγκόσμια οικολογική επανάσταση θα ανασυγκροτούσε τις σχέσεις των δύο φύλων, αλλά και τις σχέσεις ανθρώπου και φύσης.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)