Ουσιοκρατία

Από Fylopedia
Αναθεώρηση ως προς 10:24, 19 Ιουνίου 2009 από τον Fylopedia (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


ουσιοκρατία [GR], essentialism [EN], essentialisme [FR]

Πρόκειται για την αντίληψη ότι η σεξουαλικότητα [sexuality] και το κοινωνικό φύλο καθορίζονται από βασικά βιολογικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά του ατόμου. Ο όρος ουσιοκρατία στη φεμινιστική θεωρία από τη μια θεωρείται ως βιολογικός ή σωματικός ντετερμινισμός και από την άλλη ως άρνηση της πιθανότητας ιστορικών αλλαγών. Οι φεμινιστές/τριες διαφωνούν με την ουσιοκρατία, γιατί τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στη γυναίκα έχουν να κάνουν με βιολογικά χαρακτηριστικά, άποψη η οποία αντικρούει με την περίφημη ρήση της η Simone de Beauvoir: «Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι». Στο πλαίσιο όμως του φεμινισμού του δεύτερου κύματος [second wave] εμφανίστηκε μια ουσιοκρατική φεμινιστική τάση στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, η οποία εξήρε τη γυναικεία κουλτούρα και πρόβαλε την ιδέα της ανωτερότητας του γυναικείου φύλου και των γυναικείων αξιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Elaine Showalter με την γυνοκριτική [gynocriticism] της, την οποία υιοθετεί για να αναπτύξει ένα ιδιαζόντως γυναικείο πλαίσιο, να πραγματευθεί έργα γραμμένα από γυναίκες και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια διακριτή και συνεχής γυναικεία λογοτεχνική παράδοση. Στη Γαλλία δημιουργήθηκε η τάση Ψυχανάλυση και Πολιτική [Psychanalyse et Politique ή Psych et Po], η οποία επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην ανάλυση των ψυχο-κοινωνικών και πολιτισμικών μηχανισμών συγκρότησης της γυναικείας υποκειμενικότητας και της καταπίεσης των γυναικών, αλλά και στο γεγονός ότι η γυναίκα δεν έχει τις ίδιες εμπειρίες παντού (για παράδειγμα, διαφορετικές εμπειρίες έχει μια αφροαμερικανή, διαφορετικές μια ινδή αστή κλπ.).



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)