Σάιμποργκ

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


σάιμποργκ [GR], cyborg [EN], cyborg [FR], cyborg [DE]

Η Donna Haraway στο άρθρο της “A Cyborg Manifesto” (1991) χρησιμοποιεί το σάιμποργκ για να ορίσει το μεταμοντέρνο υποκείμενο [subject]. Σύμφωνα με τον ορισμό της, το σάιμποργκ είναι ένα ον του κυβερνοχώρου, υβρίδιο ανάμεσα σε μηχανή και οργανισμό, το οποίο μπορεί να αποτελεί πλάσμα τόσο της κοινωνικής πραγματικότητας όσο και της επιστημονικής φαντασίας. Τα σύγχρονα έργα επιστημονικής φαντασίας είναι γεμάτα από σάιμποργκ, αλλά και η σύγχρονη ιατρική, με τα καινούρια επιτεύγματά της, είναι αιτία δημιουργίας πολλών σάιμποργκ. Η Haraway θεωρεί ότι από τα τέλη του 20ού αιώνα είμαστε όλοι/ες σάιμποργκ, χίμαιρες και υβρίδια.

Το σάιμποργκ, λοιπόν, από κοινωνική άποψη, είναι ένα πλάσμα σε έναν κόσμο πέρα από το φύλο, ένας ανατρεπτικός μύθος που αντιπροσωπεύει την υπέρβαση των ορίων και των παραδοσιακών δίπολων αντιθέσεων [binary oppositions] (για παράδειγμα, άνθρωπος-ζώο, οργανισμός-μηχανή). Η έννοια του σάιμποργκ εμφανίζει τα χαρακτηριστικά του μεταμοντέρνου υποκειμένου: κατακερματισμένη οντότητα, ουτοπικό χαρακτήρα, μεροληψία, έλλειψη αθωότητας, ειρωνεία, διαστροφή.

Ένας κόσμος γεμάτος σάιμποργκ συνιστά μια πραγματικότητα στην οποία οι άνθρωποι δεν φοβούνται να χάσουν την προνομιακή τους θέση απέναντι στα ζώα και τις μηχανές. Άλλωστε, κατά τη Haraway, ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη μηχανή και μπορεί να είναι υπεύθυνος για αυτή, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να τον κυριαρχήσει ή να τον φοβίσει. Η γραφή των σάιμποργκ αφορά τη δύναμη της επιβίωσης μέσα από ιστορίες οι οποίες ανατρέπουν τα παραδοσιακά ιεραρχικά δίπολα. Η πολιτική των σάιμποργκ είναι η μάχη για μια γλώσσα ενάντια στην τέλεια επικοινωνία, ενάντια στον έναν και μοναδικό κώδικα ο οποίος μεταφράζει τέλεια όλες τις σημασίες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το κεντρικό δόγμα του φαλλογοκεντρισμού [phallogocentrism].



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)