Τι είναι το Φυλοπαιδεία

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η ΦυλοΠαιδεία και οι στόχοι της
Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ΦυλοΠαιδεία δημιουργήθηκε με κύριο μέλημα την εξυπηρέτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Ελλάδα και ειδικά του φοιτητικού κοινού και, ως ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, διαθέτει μία σειρά από πλεονεκτήματα για να προωθήσει αυτόν τον στόχο: προσφέρει εύκολη πρόσβαση και δυνατότητα για ερευνητική δραστηριότητα τόσο στον ειδικό όσο και στον μη-ειδικό αναγνώστη· τη δυνατότητα στον ερευνητή να ανακαλύψει, να συνδυάσει και να χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο υλικό με τον δικό του, προσωπικό και δημιουργικό τρόπο· να συγκρίνει κείμενα που προέρχονται από διαφορετικές επιστήμες. Ως ηλεκτρονικό εργαλείο είναι σε θέση να επικαιροποιεί και να αναβαθμίζει συνεχώς το υλικό του. Οι αναγνώστες μας μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να μας εκφράσουν τις απόψεις, την κριτική και τις προτάσεις τους, που θα μας είναι πολύ χρήσιμες, δεδομένης της δέσμευσής μας να ανανεωνόμαστε συνεχώς.

Τί είδους λήμματα περιλαμβάνει
H ΦυλοΠαιδεία φιλοδοξεί να αποτελέσει μία έγκυρη πηγή επιστημονικής γνώσης και πληροφόρησης για ζητήματα που αφορούν την ιστορία των γυναικών, τη φεμινιστική θεωρία και τις σπουδές φύλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, δημοσιεύει κείμενα που αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους θέματα που έχουν κατ’ εξοχήν πολιτικό ενδιαφέρον, όπως η συγκρότηση έμφυλων υποκειμένων και η καταπίεση ή παραγνώριση των γυναικών ή άλλων ομάδων που περιθωριοποιούνται εξαιτίας του φύλου ή/και της σεξουαλικότητάς τους, απασχολούν και αναδιαμορφώνουν τις ερευνητικές δραστηριότητες σε ακαδημαϊκούς κλάδους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους: οι συγγραφείς που φιλοξενούνται από τη ΦυλοΠαιδεία εκπροσωπούν τις ανθρωπιστικές, τις κοινωνικές και τις θετικές επιστήμες.

Αρχές
Ο κάθε ακαδημαϊκός κλάδος διακρίνεται από τη δική του ερευνητική παράδοση και θεωρητικές παραδοχές, και χρησιμοποιεί τα ερευνητικά εργαλεία που του προσιδιάζουν· συνεπώς, τα κείμενα που δημοσιεύονται εδώ δεν συμφωνούν απαραίτητα μεταξύ τους σε ιδεολογικό ή θεωρητικό επίπεδο. Στη ΦυλοΠαιδεία, προγραμματικά, ενθαρρύνουμε την εκπροσώπηση διαφορετικών αντιλήψεων και παραδόσεων στο πλαίσιο του κοινού ενδιαφέροντος για το φύλο, αλλά προσπαθούμε, συγχρόνως, να δείξουμε με ποιο τρόπο τα λήμματά μας συνομιλούν μεταξύ τους.

Ο ρόλος της επιμελήτριας
Η επιμελήτρια φροντίζει να δείξει πώς τα λήμματα συνομιλούν μεταξύ τους και με άλλα κείμενα που διατίθενται στο Διαδίκτυο, προσθέτοντας στο κάθε λήμμα Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Συνδέσμους, αλλά και Σχόλια, εφόσον χρειάζεται. Τέλος, επεμβαίνει (σε συνεννόηση με τους/τις συγγραφείς) στη χρήση της ειδικής ορολογίας, καθώς ένα επιπλέον, σημαντικό μέλημα της ΦυλοΠαιδείας είναι η καθιέρωση κοινής ορολογίας για τις σπουδές φύλου στα ελληνικά. Το «Γλωσσάρι», στο οποίο μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση από όλες τις σελίδες, είναι ένας κατάλογος όρων σε δύο, τρεις ή και τέσσερις γλώσσες, που παραπέμπει σε ορισμούς ή λήμματα μέσα στα οποία οι όροι χρησιμοποιούνται και επεξηγούνται.