Υλιστικός φεμινισμός

Από Fylopedia
Αναθεώρηση ως προς 10:45, 19 Ιουνίου 2009 από τον Fylopedia (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


υλιστικός φεμινισμός [GR], materialist feminism [EN], féminisme matérialiste [FR], materialistischer feminismus [DE]

Ο υλιστικός φεμινισμός βασίζεται στην υλιστική προσέγγιση και συνδέεται με τη μαρξιστική σκέψη και ανάλυση της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Marx, το φύλο, όπως και η ίδια η συνείδηση, είναι προϊόν της ανθρώπινης εργασίας, ενώ η έμφυλη κυριαρχία είναι προϊόν της άνισης κατανομής εργασίας και διανομής του πλούτου. Οι κατηγορίες «αρσενικό» και «θηλυκό» παράγονται και αναπαράγονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε διαφορετικές ιστορικές συγκυρίες, ανάλογα με τις σχέσεις παραγωγής.

Στην καπιταλιστική κοινωνία, όπως σημειώνει η Delphy (στο Barrett & McIntosh 1979), υπάρχουν δύο τρόποι παραγωγής: α) ο βιομηχανικός τρόπος παραγωγής που αποτελεί το πεδίο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, και β) ο οικογενειακός τρόπος παραγωγής, όπου η γυναίκα παρέχει οικιακή υπηρεσία, ανατρέφονται παιδιά και παράγονται αγαθά για χρήση και ανταλλαγή. Η εκμετάλλευση και καταπίεση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια προέρχεται, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, από τον έλεγχο των ανδρών τόσο στις παραγωγικές όσο και στις αναπαραγωγικές δραστηριότητες. Οι γυναίκες γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και στις δύο περιπτώσεις, αλλά με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά πλεονεκτήματα τόσο για το κεφάλαιο όσο και για τους συζύγους τους. Κατ’ επέκταση, φαινόμενα όπως η ανεργία, η οικονομική εξαθλίωση, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η βία και οι σωματικοί καταναγκασμοί παραμένουν συστατικά στοιχεία της γυναικείας εμπειρίας, όπως ακριβώς και οι διανοητικοί και ιδεολογικοί μηχανισμοί που αναπαράγουν και συντηρούν τέτοιου είδους φαινόμενα (Landry & Maclean 1993, Hennessy & Ingraham 1997).

Η υλιστική φεμινιστική κριτική, πιο συγκεκριμένα, θεωρεί ότι οι εμπειρίες των γυναικών διαφέρουν ακριβώς γιατί επηρεάζονται από κοινωνικές, φυλετικές, σεξουαλικές και οικονομικές συνθήκες. Αναλύει δηλαδή τον καπιταλισμό και την πατριαρχία [patriarchy], αλλά παρουσιάζει πληθώρα διαφορετικών απόψεων σχετικά με το αν η πατριαρχία, όπως και ο καπιταλισμός, έχει υλική βάση.Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)