Φεμινισμός: δεύτερο κύμα - τρίτο κύμα

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


φεμινισμός: δεύτερο κύμα-τρίτο κύμα [GR], feminism: second wave-third wave [EN], féminisme: deuxième vague-troisième vague [FR], feminismus: zweite Welle - dritte Welle [EN]

Ο όρος δεύτερο κύμα επινοήθηκε από τη Marsha Lear για να αναφερθεί στο φεμινιστικό κίνημα που εμφανίστηκε στην Αμερική και την Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο πυρήνας του κινήματος αναπτύχθηκε από το ενδιαφέρον για τα ζητήματα αναπαραγωγής, από την αντίδραση στην πατριαρχική κοινωνία, από ριζοσπαστικές ομάδες όπως τις New York Redstockings, και από τα πρώτα προγράμματα που αφορούσαν γυναικείες σπουδές [women’s studies] στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1967. Ένα άλλο ερέθισμα στάθηκε το βιβλίο της Betty Friedan The Feminine Mystique (1963), το όποιο περιγράφει την απογοήτευση των λευκών ετεροφυλόφιλων γυναικών της μεσαίας τάξης χωρίς καριέρα, οι οποίες ήταν «εγκλωβισμένες» στον οικογενειακό βίο. Η ίδια μαχητική στάση εκδηλώθηκε και στη Μ. Βρετανία όπου το 1968 οι εργαζόμενες στη Ford διεκδίκησαν απεργώντας ίση πληρωμή.

Στόχος του φεμινισμού του δευτέρου κύματος ήταν να υπερασπιστεί τις γυναίκες έναντι στην οικογενειακή και σεξουαλική βία και είχε μεγάλο αντίκτυπο στην έμφυλη ταυτότητα [identity]. Το χαρακτηριστικό του φεμινισμού του δευτέρου κύματος είναι ότι αμφισβήτησε τις παραδοσιακές πολιτικές ιδέες με το να συνδέσει ζητήματα αναπαραγωγής με ζητήματα παραγωγής και το προσωπικό με το πολιτικό και έτσι άλλαξε την πολιτική σκέψη της εποχής.

Ο φεμινισμός του τρίτου κύματος εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1990 με σκοπό να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις του δευτέρου κύματος για το γυναικείο φύλο, καθώς, σύμφωνα με τη κριτική που ασκήθηκε, το δεύτερο κύμα έδωσε κυρίως έμφαση στις λευκές γυναίκες της μεσαίας ή ανώτερης τάξης. Κεντρική είναι η μεταδομιστική ερμηνεία του φύλου και της σεξουαλικότητας [sexuality], καθώς και η ενασχόληση τους με τη φυλή, την εθνότητα και την κοινωνική τάξη. Μια από τις κύριες ανησυχίες των φεμινιστών/τριών του τρίτου κύματος είναι ο σεβασμός για το σώμα της γυναίκας. Κύριες εκπρόσωποι του τρίτου κύματος είναι οι εξής: Rebecca Walker, Gloria Anzaldua, Chela Sandoval, Cherrie Moraga, οι συγγραφείς Audre Lorde και Maxine Hong Kingston κλπ.Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)