Φεμινιστική λογοτεχνική κριτική των μαύρων γυναικών

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


φεμινιστική λογοτεχνική κριτική των μαύρων γυναικών [GR], black feminist literary criticism [EN], critique de la littérature féministe noire [FR], schwarz-feministische Literaturkritik [DE]

Πρόκειται για ένα ρεύμα το οποίο αναπτύσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 1980, επηρεασμένο από τις μεταδομιστικές θεωρίες. Οι μαύρες γυναίκες άρχισαν να διαχωρίζονται από τις επίσημες φεμινιστικές οργανώσεις και να δημιουργούν δικές τους, με τις οποίες θα υποστήριζαν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Απέρριψαν τις υπάρχουσες θεωρίες, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν προϊόν της δυτικής πατριαρχικής σκέψης, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις ίδιες. Θεωρούσαν ότι έχουν ανάγκη από μια θεωρία, η οποία να αναφέρεται άμεσα στη δική τους κατάσταση, στην οποία δεν ανταποκρινόταν η υπάρχουσα θεωρία των λευκών αστών γυναικών. Έτσι, μαύρες φεμινίστριες όπως η Barbara Smith, η Audre Lorde, η Gloria I. Joseph, η Gloria Hull και η Alice Walker, δημιούργησαν θεωρίες προσανατολισμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαύρων γυναικών, βοηθώντας τις να κινητοποιηθούν για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Οι φεμινίστριες αυτές υπογραμμίζουν την εγγενή γλωσσική αστάθεια που χαρακτηρίζει τις βασικές έννοιες της «γυναίκας» και του «θηλυκού», καθώς και τις διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται σε αυτές τις υποτιθέμενα καθολικές και ενιαίες θηλυκές ταυτότητες, οι οποίες απορρέουν από τις φυλετικές, ταξικές, εθνικές διαφορές και τις ιστορικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Elizabeth Spelman, η χρήση του όρου γυναίκα είναι ο δούρειος ίππος της φεμινιστικής θεωρίας. Η χρήση της λέξης αυτής αναφέρεται αποκλειστικά σε λευκή, αστή ετεροφυλόφιλη, ορίζοντας όλες τις υπόλοιπες γυναίκες ως κάτι διαφορετικό, άρα και ατελές. Οι μαύρες φεμινίστριες υποστήριξαν ότι μόνο αυτές μπορούν να κατανοήσουν τον ρόλο που παίζει η έννοια του φύλου στη σκέψη των μαύρων ανδρών. Σύμφωνα με τη Smith (1985), «το να αναγνωρίσουμε τον σεξισμό των μαύρων ανδρών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μισήσουμε τους άνδρες ούτε ότι θα τους αποκλείσουμε από τη ζωή μας». Το κύμα αυτό αντιμετωπίστηκε με φόβο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά στην πλειοψηφία τους οι φεμινιστές/τριες συμφώνησαν με τη Spelman ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι υπάρχουσες διαφορές.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)