Αποικιοκράτηση, διπλή αποικιοκράτηση

Από Fylopedia
Αναθεώρηση ως προς 09:05, 19 Ιουνίου 2009 από τον Fylopedia (Συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα: category:γλωσσάρι '''αποικιοκράτηση/διπλή αποικιοκράτηση [GR], colonization/double colonization [EN], colonisation/colonisation dou...)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


αποικιοκράτηση/διπλή αποικιοκράτηση [GR], colonization/double colonization [EN], colonisation/colonisation double [FR], kolonisation/doppelkolonisation [DE]

Με τον όρο αποικιοκράτηση στη θεωρία της φεμινιστικής λογοτεχνίας περιγράφεται η καταπίεση (φυλετική, ταξική, εθνοκεντρική), η οποία σχετίζεται με την αποικιοκρατία [colonialism], δίνοντας όμως ιδιαίτερο βάρος στην καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που καταπιέζονταν περισσότερο στις αποικίες της Δύσης από οικονομική, αλλά και από κοινωνική άποψη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η αποικιοκρατία ταυτίζεται με τον μισογυνισμό [misogyny], την πατριαρχία [patriarchy] και τον φαλλογοκεντρισμό [phallogocentrism]. Είναι, επίσης, γεγονός ότι η καταπίεση κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας επηρέασε άντρες και γυναίκες με διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες υφίστανται αυτό το οποίο ονομάζουμε διπλή αποικιοκράτηση, υφίστανται δηλαδή διακρίσεις όχι μόνο ως αποικιοκρατούμενες, αλλά και ως γυναίκες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για εκμετάλλευση και καταπίεση, όπως σε όλες τις πατριαρχικές κοινωνίες, αλλά και επιπλέον καταπίεση από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις. Εδώ ακριβώς στηρίζεται και η κριτική η οποία γίνεται στον δυτικό φεμινισμό ότι γενικεύει τη γυναικεία εμπειρία και δεν λαμβάνει υπόψη του ότι οι πολιτισμοί και, κατ’ επέκταση, η γυναικεία εμπειρία, που επηρεάστηκαν από την αποικιοκρατία, είναι αρκετά διαφορετικοί και ως τέτοιοι θα πρέπει να εξετάζονται.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κλασικό θεατρικό έργο Cloud Nine (1979) της Caryl Churchill, η οποία θίγει το ζήτημα της διπλής αποικιοκράτησης των γυναικών και από τους ντόπιους άντρες και από τις κυρίαρχες αποικιοκρατικές δυνάμεις, και προσπαθεί να εξετάσει πώς η αποικιοκρατία διαιωνίζεται, προκαλώντας τον φόβο στους/στις αποικιοκρατούμενους/ες μέσα από σκληρά βασανιστήρια, τη σφοδρή επίθεση στις γυναίκες και την καταπίεση της σεξουαλικότητας [sexuality].



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)