Γυναικείες σπουδές

Από Fylopedia
Αναθεώρηση ως προς 09:15, 19 Ιουνίου 2009 από τον Fylopedia (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


γυναικείες σπουδές [GR], women’s studies [EN], études féminines [FR], frauenstudien [DE]

Οι γυναικείες σπουδές (γνωστές και ως φεμινιστικές σπουδές) αποτελούν έναν διεπιστημονικό κλάδο, ο οποίος ασχολείται με θέματα που αφορούν τις γυναίκες, τον φεμινισμό και το φύλο. Μελετούν τη φεμινιστική θεωρία, τη φεμινιστική γραφή, την ιστορία των γυναικών και τη φεμινιστική ψυχανάλυση. Επίσης, ασχολούνται συστηματικά με την ανάλυση των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα φύλα και αποσκοπούν στην αλλαγή του ανδροκρατικού χαρακτήρα της κοινωνίας και στην κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας από την οπτική γωνία των γυναικών. Αποτελούν δηλαδή την ακαδημαϊκή έκφραση των πολιτικών, πολιτισμικών, οικονομικών και διανοητικών επεξεργασιών του γυναικείου κινήματος και στοχεύουν στη διεύρυνση και εξειδίκευση των πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών με τρόπους που να αντανακλούν και προωθούν τις κοινωνικές αλλαγές για τη θέση των γυναικών.

Ως ξεχωριστό πεδίο μελέτης, οι γυναικείες σπουδές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν χάρη στην κριτική και πίεση -ακόμη και μέσω ακτιβιστικών ενεργειών- που άσκησαν οι φεμινιστές/τριες του δεύτερου κύματος [second-wave feminism], ξεκίνησαν τόσο οι ανθρωπιστικές όσο και οι κοινωνικές επιστήμες να ενδιαφέρονται για το φύλο και, κατ’ επέκταση, για θέματα που ενδιέφεραν τις γυναίκες, όπως η αμειβόμενη εργασία, η μητρότητα [maternity], η ανδρική βία κλπ. Την ίδια εποχή, στο γνωστικό αντικείμενο της αγγλικής λογοτεχνίας, οι επιστήμονες άρχισαν να επιτίθενται στην ηγεμονία των «μεγάλων» της λογοτεχνίας, που απέκλειαν τελείως τις γυναίκες και αδιαφορούσαν για τις υλικές και κοινωνικές συνθήκες που εμπόδιζαν την εμφάνιση σπουδαίων γυναικών σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών στις ανθρωπιστικές επιστήμες κατάφερε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τη φεμινιστική κριτική, ενώ παράλληλα άρχισαν να αναπτύσσονται οι γυναικείες σπουδές ως ειδικός κλάδος ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος σε Ευρώπη και ΗΠΑ.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)