Ετερότητα

Από Fylopedia
Αναθεώρηση ως προς 08:42, 19 Ιουνίου 2009 από τον Fylopedia (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


ετερότητα [GR], alterity [EN], alterité [FR], alterität [DE]

Πρόκειται για φιλοσοφικό όρο, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Emmanuel Levinas στην σειρά δοκιμίων του με τον τίτλο Alterity and Transcedence (1999). Ο όρος χρησιμοποιήθηκε μετέπειτα στην ανθρωπολογία, στη μετα-αποικιοκρατική θεωρία και τη φεμινιστική κριτική.

Η ετερότητα ερμηνεύεται γενικά ως η ανταλλαγή της ταυτότητας [identity] με έναν άλλον εαυτό, η κατάσταση της αποξένωσης από τον συνειδητό εαυτό. Στη μετα-αποικιοκρατική θεωρία, ως πολιτισμική ετερότητα ορίζεται η ταυτότητα σε αντιδιαστολή προς τον λευκό αποικιοκράτη. Στη φεμινιστική θεωρία, η γυναίκα ταυτίζεται με την ετερότητα, καθώς στην πατριαρχία [patriarchy] λειτουργεί ως το αντίθετο του λογικού άνδρα. Γυναίκες και άλλες μειονότητες (όπως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, μαύροι/ες) θεωρούνται Άλλοι [Others] (de Beauvoir 1949), δηλαδή κατώτεροι/ες.

Ο γάλλος ψυχαναλυτής Lacan επισημαίνει ότι οι γυναίκες δέχονται την κατωτερότητά τους όταν γίνονται συνειδητά Άλλοι, παίζουν δηλαδή τον ρόλο που τους υποδεικνύουν οι άνδρες. Οι γαλλίδες φεμινίστριες Cixous και η Irigaray θεωρούν ότι η ετερότητα μπορεί να γίνει θετικό στοιχείο για τις γυναίκες, αν αυτές ανακαλύψουν τη διαφορετικότητά τους και αρθρώσουν τον δικό τους λόγο.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)