Κυβερνοφεμινισμός

Από Fylopedia
Αναθεώρηση ως προς 10:08, 19 Ιουνίου 2009 από τον Fylopedia (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


κυβερνοφεμινισμός [GR], cyberfeminism [EN], cyberféminisme [FR], cyberfeminismus [DE]

Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από έναν σύλλογο καλλιτεχνών/ιδων στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, τον VNS Matrix (1991), και πηγή της έμπνευσής του αποτελεί η Donna Haraway και το άρθρο της “A Cyborg Manifesto” (1991). Η έννοια του κυβερνοφεμινισμού είναι ρευστή και δεν υπάρχει ομοφωνία για τον ορισμό της από τους/τις εκπροσώπους του. Προτίμησαν μάλιστα στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο κυβερνοφεμινισμού να διατυπώσουν εκατό θέσεις για το τι δεν είναι κυβερνοφεμινισμός. Το σίγουρο είναι, κατά την Jennifer Brayton (1997), ότι ο κυβερνοφεμινισμός έχει ως αφετηρία τον φεμινισμό και τον στρέφει προς τις νέες τεχνολογίες, εξερευνώντας τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο κοινωνικό φύλο, το σώμα [body], τον πολιτισμό και την τεχνολογία. Με απλά λόγια, κυβερνοφεμινισμός είναι ο φεμινισμός που εφαρμόζεται ή/και επιτελείται στον κυβερνοχώρο.

Μια απόπειρα ορισμού έκανε η Sadie Plant (1997), κατά την οποία ο κυβερνοφεμινισμός είναι μια εξέγερση των γυναικών και των μηχανών ενάντια στην πατριαρχία [patriarchy] η οποία καταπιέζει και τις δύο. Πρόκειται για μια συμμαχία γυναίκας και μηχανής, μια συμμαχία της ιδιοκτησίας ενάντια στον ιδιοκτήτη της. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μικρό ρόλο στις νέες τεχνολογίες οι οποίες, ενώ δίνουν άπειρες δυνατότητες έκφρασης σε όλους/ες, είναι ακόμη κυρίως ανδροκρατούμενες. Έτσι, οι εκπρόσωποι του κυβερνοφεμινισμού θέλουν να αντισταθούν στις πατριαρχικές δομές της γλώσσας και των εικόνων του διαδικτύου και να δημιουργήσουν μια διαδικτυακή φεμινιστική πολιτική που θα ενδυναμώσει τις γυναίκες.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)