Μαρξιστικός φεμινισμός

Από Fylopedia
Αναθεώρηση ως προς 10:12, 19 Ιουνίου 2009 από τον Fylopedia (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


μαρξιστικός φεμινισμός [GR], marxist feminism [EN], féminisme marxiste [FR], marxistischer [DE]

Ο μαρξιστικός φεμινισμός αποτελεί υποκατηγορία της φεμινιστικής θεωρίας που εστιάζει στην αποδόμηση της κεφαλαιοκρατίας ως μέσο απελευθέρωσης των γυναικών.

Οι υποστηρικτές/τριες του μαρξιστικού φεμινισμού συσχετίζουν την κοινωνική αδικία με τη μισθωτή εργασία, η οποία αποτελεί έκφραση της ταξικής διαστρωμάτωσης της καπιταλιστικής κοινωνίας. «Η μισθωτή εργασία αποτελεί μορφή καταπίεσης, κατά την οποία οι εργάτες/τριες είναι αναπόφευκτα υπόδουλοι/ες ενός συστήματος παραγωγής, όπου, στερούμενοι/ες γνώσεων και δεξιοτήτων, στην ουσία εκμηδενίζονται» (Simone Weil 1955: 161). Κατά τη μαρξιστική θεωρία, η ταξική αυτή κοινωνική διαστρωμάτωση ασκεί μορφοποιητική επίδραση στην ηθική και κοινωνική υπόσταση του ατόμου. Κατά συνέπεια, η όποιας μορφής καταπίεση και, επομένως, οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και γενικά των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων οφείλονται στον καπιταλισμό.

O Friedrich Engels, συνεργάτης και φίλος του Marx και ένας από τους θεμελιωτές του Μαρξισμού, στο έργο του The Origin of the Family, Private Property, and the State (1845), υποστηρίζει ότι ο παραδοσιακός γάμος αποτελεί κοινωνικό θεσμό που δεν έχει να κάνει με την αγάπη, αλλά βασίζεται στην ιδιωτική ιδιοκτησία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου να απελευθερωθεί η γυναίκα από τον άνδρα, θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά.

Οι ιδέες αυτές βρήκαν πρόσφορο έδαφος στους κόλπους του φεμινιστικού κινήματος, ήταν δε τόσο μεγάλη η απήχησή τους, ώστε δημιουργήθηκε ιδιαίτερο ρεύμα που ονομάστηκε μαρξιστικός φεμινισμός. Σημαντική στον τομέα του μαρξιστικού φεμινισμού είναι η παρουσία των λεγόμενων Ριζοσπαστριών Γυναικών [Radical Women], οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ το 1967. Συνεπείς στις αρχές του μαρξιστικού φεμινισμού, δίνουν έμφαση στην ενότητα όλων όσοι/ες μαστίζονται από την αδικία και τις διακρίσεις που χαρακτηρίζουν τις καπιταλιστικές κοινωνίες: έγχρωμοι/ες, εθνικές μειονότητες, εργατική τάξη, νέοι/ες, γυναικεία κινήματα, σεξουαλικές μειονότητες, φυλακισμένοι/ες και ηλικιωμένοι/ες.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)