Γυναικεία γραφή

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


γυναικεία γραφή [GR], écriture féminine [EN], écriture féminine [FR], weibliches schreiben [DE]

Πρόκειται για όρο τον οποίο εισάγει η Hélène Cixous στα μέσα της δεκαετίας του 1970, κυρίως μέσα από δύο σημαντικά έργα, το “La rire de la méduse” και το La jeune née. Ο όρος αναφέρεται στην έμφυλη διάσταση της συγγραφής και του λογοτεχνικού έργου και αποτελεί έναν από τους άξονες των γυναικείων φεμινιστικών σπουδών.

Κεντρικό σημείο στην προσέγγιση της Cixous αποτελεί η πεποίθηση ότι η διαφορά του φύλου καταγράφεται στη γλώσσα. Για να μπορέσουν οι γυναίκες να αντιδράσουν στον φαλλοκεντρισμό [phallocentrism] πρέπει να βρουν τον δικό τους χώρο στη γλώσσα. Προκύπτει, επομένως, η ανακάλυψη μιας νέας επαναστατικής γραφής, η οποία θα επιτρέψει στις γυναίκες να «μετατρέψουν την ιστορία τους, να αδράξουν την ευκαιρία να μιλήσουν» και η οποία υπονομεύει τον άντρα και τον φαλλοκεντρισμό. Η γυναικεία γραφή πηγάζει από τη μητέρα, όχι από τον πατέρα, προέρχεται από το ασυνείδητο [unconscious] και όχι από το συνειδητό. Η γυναικεία γραφή τοποθετεί την εμπειρία πριν τη γλώσσα και πριμοδοτεί τη μη γραμμική κυκλική γραφή που αποφεύγει τον φαλλοκεντρικό λόγο.

Η Cixous υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να ορίσουμε επακριβώς μια γυναικεία πρακτική συγγραφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Γυναίκες συγγραφείς που η γραφή τους μπορεί να χαρακτηριστεί γυναικεία είναι η Virginia Woolf, η Marguerite Duras, αλλά και η βραζιλιάνα συγγραφέας Clarice Lispector. Γυναικεία γραφή μπορεί να υπάρξει και από άντρες, όπως για παράδειγμα ο James Joyce, o Heinrich von Kleist και o Jean Genet. Η θεωρητική προσέγγιση της γυναικείας γραφής αναπτύχθηκε από τους/τις γάλλους/ίδες και άλλους/ες ευρωπαίους/ες φεμινιστές/τριες. Πλέον αναγνωρίζεται ευρέως από αγγλόφωνους/ες θεωρητικούς ως μια υποκατηγορία της φεμινιστικής λογοτεχνικής θεωρίας. Κύριες εκπρόσωποι και θεμελιώτριες του κινήματος θεωρούνται η Hélène Cixous, η Monique Wittig, η Luce Irigaray και η Julia Kristeva.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)