Νομαδισμός

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


νομαδισμός [GR], nomadism [EN], nomadisme [FR], nomadismus [DE]

Πρόκειται για όρο ιδιαίτερης σημασίας για τις μεταδομιστικές και μετα-αποικιοκρατικές θεωρίες. Ο γάλλος φιλόσοφος Gilles Deleuze στο δοκίμιό του “Nomad thought” (1985) προσδιορίζει τη νομαδική υποκειμενικότητα ως ένα είδος συνειδητής σκέψης, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το κατεστημένο, τις αντιλήψεις και τις ιδέες της ηγεμονίας. Έτσι, με τον όρο αυτόν νοείται η ελεύθερη σκέψη, η οποία ρέει και ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα των κατηγοριοποιήσεων και των τυποποιημένων αντιλήψεων που επιβάλλει ένα σύστημα αξιών και αντιλήψεων οι οποίες «βαλτώνουν» τη σκέψη και προκαλούν παθητικότητα.

Ο όρος χρησιμοποιείται από την Rosi Braidotti (1994) για να περιγράψει τον νομαδικό χαρακτήρα της φεμινιστικής θεωρίας. Σύμφωνα με την Braidotti, η γυναίκα είναι άπατρις, μια φυγάς. Ωστόσο, αυτή η έννοια του νομαδισμού επιτρέπει στις γυναίκες να ξεπεράσουν τον φαλλοκεντρισμό [phallocentrism] και τις πατριαρχικές αντιλήψεις και να αναζητήσουν μια «νέα γυναικεία φεμινιστική ταυτότητα». Η Braidotti όμως εφιστά την προσοχή στην υιοθέτηση του όρου, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορές (φυλής, κοινωνικής τάξης κλπ.) ανάμεσα στις γυναίκες.

Άλλες εκφάνσεις νομαδισμού στην αναζήτηση της φεμινιστικής ταυτότητας είναι το σάιμποργκ [cyborg] της Donna Haraway (1991), τα «δύο χείλη» της Luce Irigaray (1985), το «εκκεντρικό» υποκείμενο της Teresa de Lauretis (1990) και οι «ακατάλληλοι άλλοι» της Trinh Minh-Ha (1989).



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)