Σώμα

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


σώμα [GR], body [EN], corps [FR], körper [DE]

Για τον γαλλικό φεμινισμό [French feminism], το σώμα είναι ένα κοινωνικό, ιστορικό και ιδεολογικό κατασκεύασμα με πολλές ελλείψεις και απεχθές [abject] κατά την Julia Kristeva. Αποτελεί το κυριότερο πεδίο δράσης της εξουσίας στη σύγχρονη κοινωνία και μια αφετηρία για την ανάλυση του κοινωνικού ελέγχου των γυναικών μέσω των σωμάτων και της σεξουαλικότητάς τους [sexuality]. Επιθυμία των γυναικών είναι να ξαναποκτήσουν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί από την ιατρική, τη νομοθεσία, την πορνογραφία και την αντρική βία. Εκπρόσωποι του γαλλικού φεμινισμού, όπως η Hélène Cixous, η Luce Irigaray και η Julia Kristeva πιστεύουν ότι, για να απελευθερωθεί η γυναίκα από την κυρίαρχη πατριαρχική ιδεολογία, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο γυναικείο σώμα μέσω της γλώσσας και της γραφής. Με τη μεταφορική χρήση του γυναικείου σώματος επιδιώκεται η ανασύνθεση του κόσμου με άλλους όρους και μια αναθεωρητική ματιά σε ιδέες και πρακτικές που είναι βαθιά εδραιωμένες στη δυτική σκέψη.

Και οι τρεις αυτές γαλλίδες φεμινίστριες συνδέουν το σώμα με την ψυχαναλυτική θεωρία, τη γλωσσολογία και τον μεταδομισμό, για να δείξουν ότι η γλώσσα και η πατριαρχία δημιουργούν έννοιες μέσω δίπολων αντιθέσεων [binary oppositions] (για παράδειγμα, αρσενικό-θηλυκό, ανδρικό-γυναικείο σώμα). Συνηγορούν υπέρ ενός προ-οιδιπόδειου [pre-Oedipal] είδους γραφής το οποίο «προέρχεται από το σώμα», ενώ επιχειρείται η ανατροπή του εγκλεισμού της γυναικείας εμπειρίας, καθώς οι γυναίκες προσδιορίζονται βάσει του σώματός τους (κυρίως λόγω της περιόδου και της εγκυμοσύνης) κατά τρόπους που δεν προσδιορίζονται οι άνδρες. Η Luce Irigaray θεωρεί ότι μέσω της γυναικείας γραφής θα πρέπει να εδραιωθεί ως πηγή έμπνευσης η ανατομία και η ερωτική λειτουργία των γυναικείων γεννητικών οργάνων, καθώς και η φύση των γυναικείων σεξουαλικών εμπειριών. Η Hélène Cixous εφάρμοσε αυτή την άποψη στη λεγόμενη γυναικεία γραφή [écriture féminine]. Θεωρώντας ότι οι γυναίκες έχουν αποχωριστεί από το σώμα τους εξαιτίας όσων έχουν ειπωθεί για αυτό, η Cixous δηλώνει πως η θηλυκότητα πηγάζει από το γυναικείο σώμα, από τις ανατομικές και βιολογικές διαφορές του από το αντρικό, καθώς και από ένα σύνολο διαφορετικών αναγκών και κινήτρων. Επιπλέον, ζητά από όλες τις γυναίκες να γράψουν για και με το σώμα τους. Υιοθετεί έναν τρόπο γραφής συμβολικό και πλούσιο σε μεταφορές για τη μήτρα και το μητρικό γάλα.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)