Ταυτότητα, πολιτική της ταυτότητας

Από Fylopedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


ταυτότητα [GR], identity [EN], identité [FR], identität [DE]/ πολιτική της ταυτότητας [GR], identity politics [EN], politique d’identité [FR], identitätspolitik [DE]

Ο όρος ταυτότητα είναι βασικός για τη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία. Οι φεμινιστές/τριες θεωρούν ότι η έμφυλη ταυτότητα δεν είναι ο σκοπός της ενδοσκόπησης, αλλά μόνο η αφετηρία αυτού του ταξιδιού. Η απάντηση στο ερώτημα Ποια είμαι και πού ανήκω; δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς η έννοια της ταυτότητας ποικίλλει ανάμεσα στις γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να διακρίνει την ταυτότητα του εαυτού (self-identity), την ομαδική ταυτότητα (group identity) και την κοινωνική ταυτότητα (social identity). Το πρώτο είδος αφορά την απάντηση στο ερώτημα Ποια είμαι;, το οποίο ορίζεται από τη διαφορετικότητα προς τους άλλους (για παράδειγμα, τον άντρα, τη μητέρα).

Το δεύτερο είδος ταυτότητας συνδέεται με την ταύτιση του ατόμου με ένα σύνολο ομοίων (για παράδειγμα, γυναίκες, ομοφυλόφιλους, λεσβίες, μαύρους/ες). Η άσκηση πολιτικής που βασίζεται σε μια ταυτότητα του εαυτού (για παράδειγμα, ομοφυλόφιλος) η οποία εντάσσει το άτομο σε μια ομάδα, ονομάζεται πολιτική της ταυτότητας και συνδέεται άμεσα με εθνοτικές και φυλετικές μεινότητες. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ η ομάδα μαύρων λεσβίων αγωνίζονται ενάντια στη σεξουαλική, ρατσιστική και ετεροσεξουαλική καταπίεση. Η κριτική η οποία ασκείται στην πολιτική της ταυτότητας αφορά την πεποίθηση ότι οι ομαδικές ταυτότητες είναι κοινωνικά κατασκευασμένες και γι’ αυτό θα πρέπει να αποδομηθούν ως έννοιες. Επίσης, μέσα σε μια ομάδα τα άτομα έχουν διαφορές μεταξύ τους, οπότε και η πλήρης ταύτιση με την ομάδα είναι αδύνατη.

Η κοινωνική ταυτότητα αφορά την ταυτότητα που αναγνωρίζεται σε ένα άτομο από το κοινωνικό σύνολο, όσο και αν το άτομο προσπαθεί να την αποποιηθεί. Οι φεμινιστικές θεωρίες για την ταυτότητα έχουν δεχτεί κριτική επειδή ασχολούνται μόνο με τα δύο πρώτα είδη ταυτότητας και όχι με το τρίτο.



Φοιτητική ομάδα Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λεξικογραφίας: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δρακοπούλου Μαρία, Ελευθερίου Δέσποινα, Κούτρα Αλεξάνδρα, Κρομμύδα Ευθαλία, Μαρίν Μαρία,Τριανταφύλλη Ευαγγελία, Τρυπαναγνωστοπούλου Σοφία, Φωκάς Γεώργιος (επιμέλεια Δρ. Ευτέρπη Μήτση)